Šta je pelet?

Pelet je ekološko gorivo koje se dobija preradom biljnog otpada. Poseduje znatno veću energetsku vrednost od uglja ili drveta.

Grejanje na pelet je ekonomičan, funkcionalan i praktičan sistem. Ako želite da uštedite na računima za energiju i istovremeno smanjite štetan uticaj na životnu sredinu, pelet je odličan izbor. Peletiranje biomase predstavlja energetski izvor budućnosti.

Pelet je bioenergetski proizvod visokog kvaliteta koji se dobija komprimovanjem usitnjenog drvnog otpada i biljnih vlakana – biomase, uz primenu visokog pritiska i temperature. Stabilnost i gustina tako proizvedenih granula peleta omogućuje najefikasnije sagorevanje, ujednačeno grejanje bez oscilacija temperature i redukuje gubitak energije. Procenat iskorišćenosti energije iz peleta iznosi 95%, dok je kod tradicionalnih derivata svega 70% ukupne energetske moći.

Peći na pelet pružaju mnogo veći stepen komfora i predstavljaju ekonomičan izbor koji grantuje uštedu u odnosu na tradicionalna goriva. Ravnomerna temperatura bez oscilacija prilikom sagorevanja, čini pelet idealnim izborom za automatsko loženje. Ovo je posebno važno za vlasnike automatskih peći, jer se time osigurava ujednačeno grejanje prostora i redukuje gubitak energije. Pelet sagorevanjem oslobađa ugljen dioksid CO2 u istoj količini koja je bila potrebna za rast biomase, održavajući tako prirodni balans. Za razliku od tradicionalnih energenata pelet predstavlja obnovljiv izvor energije. Sagorevanjem uglja, čiji je kvalitet često sve lošiji, proizvodi se između 40% i 50% pepela štetnog po životnu sredinu. Nasuprot tome, sagorevanje agro peleta ostavlja svega 1% do 5% pepela koji ima i upotrebnu vrednost – koristi se kao organsko đubrivo.

Pelet je idealan za grejanje domova i poslovnih prostora, jer dovodi i do značajne uštede na računima za energiju. Izuzetno je lak za transport i skladištenje, jer dolazi u obliku malih i kompaktnih granula. To znači da se može skladištiti i u manjim prostorima, kao što su podrumske prostorije.

Zašto Pelet Metalac?

Eco-friendly

Ekološki prihvatljivi proizvodi su naš prioritet i naša obaveza prema budućnosti.

Pouzdanost

Već 30 godina sa klijentima gradimo partnerski odnos kao ključ kvalitetne saradnje.

Najviši kvalitet proizvoda

Stalno radimo na kvalitetu naših proizvoda kako bi klijentima pružili najbolje iskustvo.

Za šta se sve može koristiti pelet?

Pelet ima brojne mogućnosti upotrebe u različitim industrijama. Najčešće oblasti primene su:

  • kao ekološko gorivo u termoelektranama za proizvodnju električne energije;
  • za efikasno i ekonomično grejanje privatnih, poslovnih i industrijskih objekata;
  • u proizvodnji stočne hrane, preradom sušenih i mlevenih sastojaka koji se komprimiraju u granule za ishranu živine, stoke i drugih životinja.

Načini upotrebe peleta

Isto energije – manje ulaganja

Pelet je izuzetno efikasan izvor goriva i stvara više energije za manje novca. Ima visoku energetsku efikasnost pri proizvodnji toplote ili električne energije. Relativno je jeftin u odnosu na neke druge vrste goriva i može se nabaviti iz lokalnih izvora, što značajno smanjuje troškove transporta. Komprimovani oblik u kom se proizvodi omogućava različite veličine pakovanja, koja su podesna za lako skladištenje ne samo u magacinima, već i u malim prostorima kao što su podrumi.

Peći i kotlovi namenski dizajnirani za pelet su visoko efikasni, što znači da se zanemarljivo malo energije gubi u procesu sagorevanja. Sve ovo značajno smanjuje troškove za krajnjeg korisnika. Zato je orijentacija na pelet kao izvor goriva dugoročno pametan izbor i ekonomična opcija.

Prednosti korišćenja peleta

Potreban vam je pouzdan partner?

Kao lider u oblasti proizvodnje rešenja za proizvodnju peleta, mi smo pouzdan partner za svakog klijenta. Kontaktirajte nas i saznajte kako va, možemo pomoći da ostvarite uspeh.