Načini upotrebe peleta

Pelet je veoma efikasan izvor energije koji može da se koristi na mnogo različitih načina u domaćinstvu i industriji.

Pelet se proizvodi iz biomase i predstavlja najjeftinije, najefikasnije i ekološki najpoželjnije energetsko gorivo. Njegova najveća prednost je to što kao biogorivo nastaje iz obnovljivih izvora, a može da se efikasno koristi u proizvodnji električne energije, za obezbeđivanje grejanja i tople vode u domaćinstvu, kao i za industrijske svrhe.

Pelet se loži u posebnim pećima za pelete ili u kotlovima koji su namenski dizajnirani da koriste pelet kao gorivo. Ovakvi sistemi su veoma efikasni i obezbeđuju konstantnu toplotu tokom hladnih zimskih meseci. Pelet je komforniji za korišćenje nego tradicionalna goriva jer je čistiji i lakši za rukovanje. Njegova najrasprostranjenija primena je za grejanja domova, poslovnih prostora i industrijskih objekata, kao i za proizvodnju električne energije.

Pelet se koristi kao gorivo u postupku proizvodnje električne energije u velikim energetskim postrojenjima – termoelektranama. On je gorivo za proizvodnju pare koja služi za pokretanje turbina. Ova vrsta proizvodnje energije je veoma efikasna i čista. To znači da pelet proizvodi manju emisiju gasova i time utiče na smanjenje efekta staklene bašte, čineći ga značajno manjim nego pri korišćenju tradicionalnih fosilnih goriva.

Pelet ima primenu i u industriji, na primer u fabrikama papira gde se koristi kao gorivo za proizvodnju pare za sušenje papira. Osim u domaćinstvima, koristi se kao gorivo za pripremanje hrane u restoranima i industriji proizvodnje hrane za životinje. Pored navedenih namena, pelet se uspešno koristi i za proizvodnju tople vode u industrijske svrhe, kao i za zagrevanje bazena i spa centara.

S obzirom na to da je pelet mnogo ekološki prihvatljiviji i efikasniji izvor energije u poređenju sa drugim vrstama goriva, očekuje se da će popularnost njegove primene nastaviti da raste i u budućnosti.

Upotreba peleta kao energenta značajno utiče na smanjenje troškove energije, što je velika prednost za potrošače

Najčešća primena peleta:

Grejanje prostora

Pelet je obnovljivo gorivo koje je efikasnije, jeftinije i čistije od svih fosilnih goriva.

Proizvodnja električne energije

Pelet se koristi za proizvodnju električne energije i nezaobilazni je deo zelene tehnologije.

Proizvodnja poljoprivredne hrane

U poređenju sa drugim gorivima upotreba peleta omogućava značajne uštede za korisnike.

Efikasno, ekološki prihvatljivo, ekonomično i komforno rešenje

Konvencionalni izvori energije su ograničeni, skupi i veliki zagađivači. Za razliku od njih, pelet kao biogorivo doprinosi zaštiti životne sredine i održivom razvoju, uz veću energetsku efikasnost i ekonomičnost. Bilo da se koristi u domaćinstvu ili industriji, pelet uvek omogućava značajne uštede.

Prednosti korišćenja peleta

Pelet ima važnu ulogu u zaštiti životne sredine

Pelet je 100% ekološki proizvod i dobija se iz otpadne biomase, koja čini dve trećine ukupnog potencijala obnovljivih resursa energije. Upotreba biomase ima važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena, jer smanjuje emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Zakonima, propisima i subvencijama Vlada potstiče korišćenje zelene energije iz ekoloških i obnovljivih izvora.

Ekološka strana peleta

Potreban vam je pouzdan partner?

Kao lider u oblasti proizvodnje rešenja za proizvodnju peleta, mi smo pouzdan partner za svakog klijenta. Kontaktirajte nas i saznajte kako vam, možemo pomoći da ostvarite uspeh.